Blog

Karayolu Taşımacılığı, Kapsamı ve Avantajları

Türkiye’nin dış ticaret lojistik faaliyetlerinin yaklaşık %25’ini karayolu taşımacılığı oluşturuyor. Deniz taşımacılığına göre daha hızlı, hava taşımacılığına göre ise daha uygun bir taşımacılık modeli olması kara taşımacılığının hala popüler olmasındaki en önemli sebepler arasında. Ayrıca deniz, hava ve demir yolu taşımacılığı, gerek altyapı, gerek coğrafi özellikler nedeniyle her zaman istenilen lokasyona ulaşım sağlayamıyor. Bu noktada da karayolu taşımacılığı tamamlayıcı bir rol üstlenebiliyor.

Lojistik kararını verirken göz önünde bulundurulması gereken noktalar. Her modelin avantaj ve dezavantajları, yükün cinsi kendi içerisinde değerlendirilmeli. Karayolu  taşımacılığı hizmetini düşünürken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç not;

KARAYOLU TAŞIMACILIĞININ AVANTAJLARI

İlk avantaj kısa ve orta mesafeli taşımalar için karayolu taşımacılığının hızlı bir yöntem olması.

Esnek bir taşıma modeli. Kapıdan kapıya taşımaya olanak sağlıyor.

Ayrıca rota oluşturma konusunda da esneklik sağlıyor. Karayolu rotasının belirlenmesi, gemi, hava ve demir yolu rotalarının belirlenmesinden çok daha kolay.

Sonuç olarak hız ve esneklik, fiyat konusunda rekabetçi bir model olmasını destekliyor.

Hava taşımacılığı ile taşınamayacak birçok ürün sınıfının taşınabilesine olanak sağlıyor.

Diğer lojistik modelleri için “tamamlayıcı taşıma” işlevi görüyor.

Yükleme, taşıma ve boşaltma sürecinde daha düşük hasar riskine sahip.

Paketleme ücreti daha düşüktür. Eşyaları karayolu taşımacılığında paketleme prosedürü, çoklu yükleme ve boşaltma işlemi için güvenliği sağlamaları gereken diğer nakliye yöntemlerine kıyasla çok az.

Daha ucuz altyapı yatırımı gerektirir.

Hava şartları, karayolu taşımacılığını gemi ve uçak taşımacılığına göre daha az etkiler. Bu sayede gecikmeler daha az olur.

KARAYOLU TAŞIMACILIĞI ALTERNATİFLERİ

Karayolu taşımacılığı her hacimdeki yük için farklı seçenekler sunan bir taşıma şeklidir. Farklı boyutlardaki, farklı özelliklerdeki araçlarla en küçük yükten, proje bazlı yüklere kadar çözüm üretme imkanı verir. Bu nedenle sizin yükünüze en uygun taşımacılık alternatifinin seçilmesi, maliyetlerinizi düşürecektir.

İşte belli başlı karayolu taşımacılığı türleri;

DÖKME YÜK TAŞIMACILIĞI

Dökme yük, büyük miktarlarda, ambalajsız olarak taşınan yüklerdir. Bu nedenle nakliye araçlarının kendisi konteyner görevi görür. Hem katı hem de sıvı dökme yük, kargo kaybını azaltmak için özellikle dikkatli istifleme gerektirir.

Özellikle söz konusu yük, yakıt veya kimyasallar gibi tehlikeli maddeler olduğunda, taşıma sürecinin yanı sıra, elleçleme süreci için doğru makine ve aletlerin kullanılması gerekir.

AĞIR YÜK TAŞIMACILIĞI

Gönderilecek ağır ve büyük bir yükünüz varsa, yükü nakliye etmek için vinçler veya kaldırma platformları gibi ekipmanlara ihtiyaç duyarsınız. Makine, sanayi ve inşaat malzemeleri gibi ağır malların karayolu taşımacılığında, deneyimli lojistik firmalarının seçilmesi önemlidir.

Ağır yük taşımacılığında ya da diğer adıyla proje taşımacılığında, sürecin tüm elemanları önemlidir. Bu tür yükler için özel olarak onaylanmış araçlar ve operasyonu yürütmek için kalifiye işçiler gerekir.

KURU YÜK KARAYOLU TAŞIMACILIĞI

Kuru yük veya genel karayolu taşımacılığı, özel taşıma ekipmanı veya koşulları gerektirmeyen malların taşımasıdır. Karayolu ile taşınan malların çoğu bu kategoride yer alır.

Bu tür yükler, paketler halinde veya paletler üzerinde taşınır. Kuru yüklerin birimi genellikle palet veya konteyner olarak sınıflandırılır. Ambalaj sınıflandırması ise parsel, çuval veya kutu olarak yapılır.

TEHLİKELİ MAL TAŞIMACILIĞI

ADR (Agreement on Dangerous Goods – Tehlikeli Mallar Anlaşması) taşımacılığı olarak da bilinen tehlikeli malların karayolu taşımacılığı, özellikle hassas elleçleme gerektirir ve bir dizi yasal gereklilik ve şartnameye tabidir. Tehlikeli malların taşınması ve elleçlemesi ile ilgili kazalar, insanlar ve çevre için ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, bu türden bir taşımalar, tedarik zincirinin bir parçası olarak sadece işinin ehli firmalar tarafından yapılmalıdır.

SICAKLIK KONTROLLÜ KARAYOLU TAŞIMACILIĞI

Sıcaklık kontrollü taşımacılık bir diğer önemli nakliye hizmetidir. Bu taşıma hizmetinde nakliye için genellikle buzdolabı kamyonları kullanılmaktadır. Bu kamyonlar, gelişmiş bir soğutma sistemi ile tasarlanmıştır. Nakliye süreci boyunca her zaman mallarınızı serin tutmaya yardımcı olurlar.
Bu nakliye hizmeti her ürün için değildir. Bu yöntem, sadece uygun sıcaklık kontrolüne ihtiyaç duyan bazı özel ürünler için gereklidir. Sıcaklık kontrollü taşıma hizmetinin en temel ve en büyük avantajı, hassas malların nakliye sırasında bozulmasını önlemektir.

KARA TAŞIMACILIĞI MODELLERİ

KAMYON YÜKÜNDEN DAHA AZ (LTL – LESS THAN TRUCKLOAD)
Sektörde kısaca LTL olarak kullanılan taşıma modeli, kamyon yükünden daha az, paketten daha büyük, ancak tam bir kamyon yükü römorkunun alanını gerektirecek kadar büyük olmayan gönderiler için tasarlanmıştır.

TAM KAMYON YÜKÜ (FTL – FULL TRUCKLOAD)
Tam kamyon yükü, genellikle yeterince büyük olan dökme veya palet yüklerinin taşınmasıdır. Bu taşıma modeli genellikle daha uygun maliyetlidir. Ayrıca LTL’den daha az elleçleme gerektirir. Bu sayede de nakliye hasarı olasılığı azalır.

INTERMODAL
Intermodal nakliye, tipik olarak demiryolu, gemi ve kamyon kombinasyonu ile yapılan nakliyeyi ifade eder. Farklı taşıma modlarının birlikte kullanılması nakliye sürecini kolaylaştırır. Demir yolu taşıması yakıt tüketimini azaltır. Bu da maliyetleri düşürebilir ve güvenilir bir nakliye yöntemi sunabilir.

EKSPRES TAŞIMACILIK
Ekspres yük taşımacılığı, yükün hızlı bir şekilde teslim edilmesi gereken, zaman açısından kritik olan gönderileri ifade eder. Çoğunlukla kamyon veya hava yoluyla gerçekleşir.

Yükünüzün cinsi, yük miktarı, paketleme şeklini göz önüne alarak, doğru lojistik seçeneğini seçmeniz hem maliyeti, hem de güvenlik riskinizi düşürecektir. Her türlü sorunuz ve işinize özel karayolu taşımacılığı çözümleri için iletişim formumuzdan bize ulaşarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

Karayolu Taşımacılığı, Kapsamı ve Avantajları